7 Warszawa
e-tour.pl > Świat > Szlakiem dobrego jedzenia i znakomitej oliwy – jesień we włoskim regionie Emilia

Szlakiem dobrego jedzenia i znakomitej oliwy – jesień we włoskim regionie Emilia

Region Emilia Romagna słynie nie tylko z produkcji serów parmigiano reggiano, szynki parmeńskiej i octu balsamicznego, ale także oliwy – w Brisighella na południe od Faenzy znajduje się przepiękny obszar z obfitymi w gaje oliwne wzgórzami. XIV-wieczny zamek, magiczne brukowane uliczki czy schodki wykute w skale przenoszą odwiedzających w dawne czasy, a spokój tego miejsca, bogaty wybór lokalnych specjałów i win oraz przepiękne widoki czynią je idealnym wyborem na włoskie wakacje. 

Kraina oliwą płynąca – „płynne złoto” Brisighella

Szczególnie wyjątkowym okresem w całym regionie Emilia Romagna i Brisighella jest listopad – jest to idealny czas na spróbowanie i zakup wyjątkowej oliwy produkowanej w tym regionie. 24 listopadaw Brisighella odbędzie się wyjątkowe wydarzenie dla wszystkich miłośników oliwy – Sagra ulivo e oilio. Co roku uczestnicy świętują rafinowanie oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia Brisighella i Brisighello (nagrodzone etykietą PDO) oraz Nobil Drupa. Podczas festiwalu zwiedzający mogą poznać muzyczną tradycję miasteczka, odwiedzić stoiska i targowiska, na których sprzedawane są tradycyjne włoskie produkty, a przede wszystkim spróbować cennych olei prosto od producentów.

Oliwne atrakcje w Emilii

Brisighella, znana jako centrum średniowieczne, ma do zaoferowania m.in. muzeum na świeżym powietrzu, poświęcone oliwie Brisighella (ChNP). Muzeum zbudowane na wzgórzach wokół wsi Brisighella,  zostało utworzone w celu promowania odwiecznego dziedzictwa uprawy oliwek. Okres od listopada do grudnia, kiedy to odbywają się zbiory oliwek oraz produkcja oliwy, to doskonała okazja, aby bezpośrednio poznać drzewa oliwne, których
w regionie jest aż ponad dziewięćdziesiąt tysięcy. Zwiedzanie muzeum odbywa się w całości na świeżym powietrzu. Trasa obejmuje siedem przystanków wraz z panelami informacyjnymi, a także „casotti” czyli małe chatki, które były i są używane przez plantatorów oliwek.  Zwiedzający mogą w ten sposób zwiedzić oryginalne olejarnie, a także z bliska zaobserwować produkcję oleju DOP.

Szlakiem gajów oliwnych

Ścieżka tematyczna startująca z historycznego centrum w Brisighella poświęcona wielowiekowym drzewom oliwnym prowadzi przez średniowieczną twierdzę La Rocca Manfrediana, Kościół Santa Maria w Rontana  oraz Kościół parafialny San Giovanni w Ottavo.  Następnie uczestnicy przechodzą przez Via Valloni, kolebkę wielowiekowych drzewek oliwnych Brisighelli i podziwiają grzbiet Vena del Gesso. Tutaj zdecydowanie można poczuć nienaruszoną atmosferę średniowiecznej wioski i prawdziwy klimat Włoch.

Listopad miesiącem kulinarnych wydarzeń

Listopad, poza Festiwalem Drzew oliwnych i oliwy z oliwek w Brisighelli, ma do zaoferowania szereg innych kulinarnych wydarzeń w regionie. W ostatnim tygodniu listopada w Talamello (okolice Rimini) odbędzie się Sagra Del Formaggio Di Fossa, czyli  targi spożywcze sera oraz innych regionalnych produktów. W tym samym czasie miasto Cesenatico zaprasza na Il Pesce Fa Festa – Festiwal Ryb. Do miasta przyjeżdżają turyści z kraju i ze świata, aby rozkoszować się smakami tego miejsca. Program festiwalu obejmuje wystawę targową z 80 straganami ustawionymi w porcie oraz stacje degustacyjne w centrum miasta z pieczonymi i grillowanymi rybami. Warte uwagi są również Targi Białych Trufli „Tartufesta”, które co roku goszczą tłumy odwiedzających. Małe wioski na wzgórzach otaczających Bolonię w październiku i listopadzie  ożywią się z powodu niedzielnych targów na ulicach i placach. Będzie można zakupić  liczne truflowe przysmaki i inne lokalne produkty, takie jak grzyby i kasztany.

Jak dojechać?

Region Emilia Romagna znajduje się w środkowo-północnych Włoszech. Bezpośrednie loty samolotem odbywają się aż z 4 miast w Polsce: z Krakowa, Wrocławia, Katowic albo Warszawy prosto do Bolonii.