Kawa pojawiła się w Europie w XVI w. i od tego czasu jest jedną z najpopularniejszych i najpowszechniejszych używek oraz główne źródło kofeiny. Kawa polepsza pamięć, pozytywnie wpływa na metabolizm, zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory i chorobę Parkinsona. Stymuluje układ trawienny i krążenie. Wypita o poranku do śniadania utrzymuje nasz organizm w aktywności przez wiele godzin.
Kawiarki to stosunkowo proste urządzenia, za pomocą których przygotowuje się mocną, aromatyczną i pełną energii kawę, wykorzystujące różnicę ciśnień jaka tworzy się po podgrzaniu pierwszej warstwy wody. Dzięki niemu woda przedostaje się do górnej części kawiarki przechodząc pod ciśnieniem przez sitko wypełnione zmieloną kawą. Temperatura gotowania, dobry gatunek kawy i ciśnienie powodują, że smak powstałego napoju przypomina ten, jaki otrzymuje się w najlepszych i najdroższych mechanicznych ekspresach do parzenia kawy.
Konighoffer kawiarka https://www.magicmug.pl/pl/101-kawiarki to jeden z wielu modeli aluminiowych, o marmurkowym wzorze. W zależności od pojemności uzyskuje się z nich dwie, aż do sześciu filiżanek espresso. Amatorzy kawy wykorzystują często kawiarki jako narzędzie do przygotowania jednej obfitej filiżanki mocnej, pełnej aromatu kawy. Ważną cechą wszystkich kawiarek jest ich design. Są one tak estetyczne kształtem i kolorem, że doskonale komponują się z zastawą stołową. Kawiarka zdjęta z gazu czy płyty indukcyjnej świetnie zaprezentuje się wśród stylowych filiżanek. Wystarczy ustawić ją na odpowiedniej podkładce i przelewać kawę do filiżanek nie odchodząc od stołu.
Istnieje głębokie przekonanie, że gdy w mitach greckich mowa jest o cudownym napoju o nazwie ambrozja autorzy mieli na myśli właśnie kawę. To żart oczywiście, ale każdy miłośnik kawy byłby w stanie w niego uwierzyć. Zwłaszcza siedząc w miłym gronie przy kawowym stoliku, popijając z porcelanowej filiżanki gorące i pachnące espresso.